lördag 21 augusti 2010

Äppel päppel pirum parum

Idag har jag kokat äppelmos. Vi fick en hel kasse äpplen av grannen och man kan ju inte äta äppelkaka med vaniljsås varje dag (speciellt inte om man har börjat sitt nya liv). Därför har jag idag lekt husmor och skalat äpplen, skurit bort kärnhus och annat. Jag hittade tom. ett äpple med en mask i - blä!

Men det man inte dör av blir man tjock av tänkte jag och fortsatte. Det var premiärkok för mig men det gick bra. Jag valde ett recept som verkade jätteenkelt och nu har jag frysen full med äppelmos. Nu kan jag äta min frukostgröt och känna mig stolt eftersom jag har Shamrocks ekologiska äppelmos på den.

Resultatet
På begäran kommer här receptet till ca 5 dl mos (jag gjorde flera satser)
6-8 äpplen
1 dl vatten
ev strösocker

Gör så här:
Skala och skär äpplena i klyftor. Ta bort kärnhus och lägg klyftorna i en gryta. Tillsätt vattnet och koka tills klyftorna är mjuka och mosiga (ca 20 min). Rör om och smaksätt ev med socker. Häll upp moset i en burk. Kortare tid kan den förvaras i kylen annars i frysen.


Mina extratips: Jag hade i lite citron i vattnet eftersom jag inte vill att äpplena/moset ska mörkna så mycket.Mina äpplen var väldigt små så jag kokade dem bara i 10-15 min och då var det redan mos i kastrullen. Jag hade i 2 msk socker till varje sats jag gjorde, men många vill nog ha mer. Kan tänka mig att man kan smaksätta med kanel, ingefära,citron, lime, vaniljsocker eller något annat för att piffa upp det.

På den översta bilden har jag lagt äpplena i en bunke med citronvatten eftersom jag inte vill att de ska mörkna innan jag kokar moset.

5 kommentarer:

 1. Snälla får jag recept på jätteenkelt äppelmos! Jag har massor av äpplen.

  SvaraRadera
 2. Sommarblomma ... faktiskt! Duktigt lagat!
  :)

  SvaraRadera
 3. Knaster: jag lägger ut det

  Tigris: Heter den så eller är det en slags sommarblomma?

  SvaraRadera
 4. Det finns något som är värre än att hitta en mask i ett äpple. Att hitta en halv mask.

  SvaraRadera