lördag 30 oktober 2010

Firar ni Halloween?

Igår plingade det på dörren och utanför står två småttingar och säger "bus eller godis".  Jag står som ett fån och tänker: Är det nu är det inte nästa vecka? Jag hade inget godis hemma så de stackarna fick gå tomhänta härifrån.

Jag firar hellre allhelgonahelgen som vi brukar med att tända ljus och lugn och ro.  Halloween känns som något man dragit igång för att tjäna pengar. En annan nackdel är ju att de inte alltid infaller samtidigt.

Visst kan jag gå på fest med Halloweentema eller låta ungarna klä ut sig på dagis. Men jag har ingen lust/ork att karva ur pumpor eller pynta huset. Tydligen kommer jag inte heller ihåg godiset (för mig är det en påsktradition)

14 kommentarer:

 1. Nej vi firar inte halloween. Jag blir lika överraskad varje år som det är dags. Var det inte något år som det bestämdes att halloween alltid ligger helgen innan Allhelgonahelgen? Jag tycker det känns konstigt att klä ut sig till ett spöke för att hedra de döda. Allhelgonahelgen firar vi genom att åka på ljusfest och tända ljus på svärfars grav. Minsta har precis klätt ut sig för att gå och "spöka" tillsammans med kompisar. Jag gillar det inte men har svårt att motivera ett nej.

  SvaraRadera
 2. Halloween och Allhelgona är ju två helt olika saker. Vi firar inte amerikanskt mumbo-jumbo som bara gynnar köpmämmen. För tre år sen var det pop bland ungarna här, i år har vi inte sett till eller hört av någon!

  SvaraRadera
 3. Som fru Venus säger. Halloween och alla helgona är två skilda saker och Halloween infaller alltid den 31 oktober medan alla helgona är en helg som flyttar på sig. Därför kan de infalla på samma helg vissa år och skilja helger andra år.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween

  SvaraRadera
 4. Och jag firar faktiskt inget av det!! Tråkig, jag vet!

  SvaraRadera
 5. Nixpix, gillar det inte pga av hysterin som var när det först kom hit. Påhitt! Visst kan jag tänka mig att spöka ut mig, maskerad som maskerad liksom men mina ungar släpps inte iväg på skrämselrundor i byn. De frågar inte efter det ens längre.

  SvaraRadera
 6. Nä, Halloween är inget för mig, inget jag tycker är värt att lägga någon energi på.

  Däremot tycker jag om att tända ljus på kyrkogården. Som här:

  http://majkorner.blogspot.com/2008/11/alla-helgon.html

  SvaraRadera
 7. När tjejerna var små o Hallowen helt nytt här i Svedala hade vi maskerader o mys med andra familjer men nu är det helt dött. Har inte ens köpt hem godis om det skulle knacka på dörren, de får clementiner :)

  SvaraRadera
 8. Halloween ser jag bara som en ursäkt från handeln att tjäna pengar. Det råder också alltid osäkerhet när detta busochgodisande ska ske, vilken dag det egentligen är. Har sett små spöken vandra omkring både i går och i dag. Allhelgona är en fin tradition. Jag kommer nog inte ta mig i väg till någon kyrka i morgon men ska tända ljus här hemma och tänka på dem jag mist.

  SvaraRadera
 9. När barnen var små gick de runt bland grannarna. Ganska skönt tykcte jag som gick några steg bakom, en bra kvällspromenad. Men nä, inget jag har firat direkt.

  SvaraRadera
 10. Halloween hann aldrig bli stort i Lilla byn, en eller annan maskerad, men inget mer. Så vi har missat hela grejen. Men det verkar ha gått runt litet ungar både igår och idag, men egentligen ska det väl vara dags först i morgon? Ingen har ringt på hos oss idag, vilket är tur eftersom vi inte har en godisbit i huset!

  Allhelgona innebär för oss att vi ska tända ljus på graven, så ungarna, Esset och jag åker till Lilla byn för det, men först nästa helg. då det är dags.

  SvaraRadera
 11. Firar inte Halloween utan mer allhelgona. Vi har dock inte haft några bus eller godis ungar här på ett tag.
  Yngsta var på Halloweenfest i dag men dom gick inte runt hos folk utan käkade god mat och lyssnade på musik.

  SvaraRadera
 12. Nej, vi firar inte halloween utan Alla helgons istället. Tänder ljus för vår yngsta dotter och alla andra på "andra sidan".
  Det där med Halloween känns ju bara som kommers faktiskt, och jag brukar inte ens köpa hem godis till dem som ringer på dörren...

  SvaraRadera
 13. Verkar som om vi är överrens och tycker att Allhelgonahelgen är det man ska fira i Sverige och att Halloween bara är ett komersiellt jippo

  SvaraRadera