onsdag 28 december 2011

Det där med hyfs och uppfostran

I morse när jag väntade på bussen kommer det en kille släntrande. Han tar upp ett paket cigaretter och sliter av plasten som han slänger på marken, öppnar kartongen, slänger en bit papper på marken och frågar hur mycket klockan är?!

Jag tittar på honom och samtidigt som jag fiskar upp telefonen för att kolla tiden säger jag åt honom att jag tycker att det är dålig stil att kasta skräpet på marken. Tro det eller ej men han plockade upp skräpet.

När bussen kom kliver en tjej fram (hon kom som nr 5) och tänker kliva på. Jag kom som nr 1 så jag tar oxå ett steg fram och ställer mig bredvid henne och blänger. Då låter hon mig få före men inte de andra 3 som borde klivit på före henne.

Är jag löjlig som anser att man ska vänta på sin tur och slänga saker i papperskorgar?


22 kommentarer:

 1. Nej, du är inte löjlig! Du är en förebild som sa till honom, heja dig!
  Såå många gånger som jag önskat att jag vågade säga ifrån - folk som röker inne i busskuren, så att alla som inte röker få ställa sig utanför eller stå ut med stanken; folk som helt sonika kastar papper på marken eller knör sig.

  SvaraRadera
 2. Håller fullständigt med dig! Idag släppte en äldre (än jag) dam dörren rätt i ansiktet på mig, sen tvärstannande hon och bara stod där. Då tog jag en kölapp och hon tog då en efter mig och FNÖS! men det struntade jag i då.

  SvaraRadera
 3. Jag är uppriktigt förvånad både över att du fick gå före och att han plockade upp skräpet. Trodde sådana ohyfsade personer var ohövliga också.

  SvaraRadera
 4. Bra gjort, bra att markera när folk är, ursäkta,Idioter.

  SvaraRadera
 5. Säger som Mallan, tycker oerhört illa om människor som kastar skräp på golvet. Säger också till. I busskön är jag mindre nogräknad, kan nog själv "tränga mig/gå före" andra. Tänker inte riktigt på köer.

  SvaraRadera
 6. Du gjorde helt rätt, och jag gör likadant! Men jag undrar vad deras föräldrar lärt dom?

  SvaraRadera
 7. Oj, vilken effekt du måste ha på folk? Kan du lära mig? Tycker så hemskt illa om när folk slänger skräp hursomhelst. Däremot har jag inte varit med om så mycket köträngsel.

  SvaraRadera
 8. Absolut inte!!! Det finns så mycket ohyfsat folk! Idag på IKEA gick ett par i bredd i gången med varsin kärra så INGEN kunde komma förbi! Åh så arg man blir.

  Kram

  SvaraRadera
 9. Heja shamrock! Jag blir vansinnig på folk som skräpar ner. Jag var ung (typ 7 år) under "Håll sverige rent"-perioden på 70-talet. I skolan fick vi gå ut och plocka skräp var och varannan dag och alla som var med fick en t-shirt med deras logga. Det satte spår.

  SvaraRadera
 10. Det var någon som skrev något om tant i min blogg igår ... host och harkel.

  SvaraRadera
 11. Absolut INTE löjlig!
  Fram för lite mer hyfs och vett!

  Både vad gäller nedskräpning och kö-trängsel.
  Såna som tränger sej i köer blir jag själv också vansinnig på. Ohyfs!

  Kram på dej!
  Moj

  SvaraRadera
 12. Ibland blir man bara så trött på att behöva fostra folk.

  SvaraRadera
 13. Rätt ska vara rätt. Tufft vågat att säga till skräp-nissen.

  SvaraRadera
 14. Heja dig, framförallt när det gällde skräpet och jag kan också störa mig hejdlöst på folk som röker var som helst. Jag är själv gammal rökare och försökte alltid ta hänsyn när jag rökte. Blev själv fast i en busskur bredvid en gubbe som rökte sittande bredvid mig när jag var höggravid och hade foglossningar så jag knappt kunde komma upp. Svaret jag fick från honom var "vi är ute och Sverige är ett fritt land"

  Det är med busskö är jag nog som "singelmamman" angående bussen. Allt beror ju på, står folk på kö så ställer jag mig sist men när bussen kommer har jag ingen koll på vem som kom när utan kliver helt sonika på.

  SvaraRadera
 15. Nädå, jag tycker som du. Allmän hyfs är en bristvara nu för tiden, tyvärr. Man undrar om man är de enda föräldrar som UPPFOSTRAR sina barn?? (Men då placeras man väl i facket som tänker "mina barn, andras ungar...) :-P ;-)

  SvaraRadera
 16. Det är äkta kärringtakter i dig! Härligt. Utan kärringar skulle världen gå under i egoism och anarki.

  SvaraRadera
 17. Det finns många därute som behöver uppfostras. Bra gjort!

  SvaraRadera
 18. Inte det minsta. Takt ton och fason är det som vi är lite äldre behöver markera för det finns snart inget av det
  Heja på vi behöver gadda ihop oss fler och fler

  SvaraRadera
 19. Absolut inte löjlig!

  SvaraRadera