söndag 15 september 2013

Kyrkovalet

Idag har jag tagit med mig barnen och röstat, det är första valet där alla i familjen får rösta.

Varför måste vi rösta i kyrkovalet undrade båda två. Jag säger att det är en plikt som man har när man lever i en demokrati. Så länge det finns folk som dör för att få den rätten är det var och ens förbannade skyldighet att gå och rösta.

Jag funderar lite över vad barnen lär sig på samhällskunskapen i skolan. Dottern frågade en del eftersom det är hennes första val och jag förklarade att hon skulle ta valsedlar på dem hon röstar på och stoppa i kuverten. När hon efter en lång stund kom ut bakom skärmen hade hon inte stoppat in något i kuverten över huvud taget. Då tog jag med henne till bordet med valsedlarna och visade vilka som fanns, förklarade att man kunde kryssa för namn osv. Hon tog ytterligare en vända bakom skärmen och när vi står i kön för att lämna fram dem ser jag att ena kuvertet är tomt. Men jag stoppade ju ner alla tre säger hon. Då har hon lyckats stoppa två i samma kuvert. In bakom skärmen en tredje vända för att göra om och göra rätt.

På vägen ut ser vi blanka valsedlar och hon frågar om dessa. Jag undrar om de inte har pratat om hur man röstar i skolan, det är ju oxå en förutsättning för en fungerande demokrati att folk vet hur det fungerar. På min tid hade vi skolval för att testa på hur det var.

11 kommentarer:

 1. Ja det är minsann inte så lätt alla gånger!

  SvaraRadera
 2. Tack. Nu fick jag ännu en spark i r....! Ska gå och rösta senare idag.

  SvaraRadera
 3. Jag har tagit avstånd från den sekten.

  SvaraRadera
 4. "När andra dör för rätten till en demokrati är det vår plikt att rösta!" Så väldigt, väldigt bra sagt!

  SvaraRadera
 5. Bra motivering av dig och tur att hon hade dig med. Jag blir faktiskt lite förbannad över att de inte får lära sig något så viktigt i skolan. Vi hade också skolval för att lära sig. Själv röstar jag inte i dag, men det beror på att jag inte är med i kyrkan. Alla andra val röstar jag självklart i. Det är både en rättighet och en skyldighet att göra det.

  SvaraRadera
 6. Konstigt att de inte haft nåt val i skolan!

  SvaraRadera
 7. Då jag är med i Svenska kyrkan så röstar jag. Dessutom har jag en vän som är aktiv och hon peppar mig hela tiden. Konstigt att barnen inte får lära sig det i skolan. Ha nu en fin kväll.

  SvaraRadera
 8. Det är konstigt att de inte vet hur det går till! Mina har också varit med och röstat i år. Till nästa års val sitter det som en smäck! Jag håller också på det att om det är ens rättighet att få rösta så är det också ens förbannade plikt att göra det!

  SvaraRadera
 9. Klok mor du är. man tycker ju att skolan borde informera och lära ut vilka rättigheter man har. Inte underligt att vi oftast har ett lågt valdeltagande för det är inte alla som är som du
  Ha en fin start på veckan

  SvaraRadera
 10. Jag tror att hon fixar det nästa år efter denna generalrepetition, om hon håller tungan rätt i mun. :)

  SvaraRadera
 11. Jag och döttrarna har oxå varit och röstat. Jag har röstat alla år därför jag vill ha en demokratisk kyrka och inte låta Brödraskapet ta över. Hade vi inte haft en demokratisk kyrka hade vi i dag inte haft kvinnliga präster och inte hade homosexuella fått gifta sig. Så nu fick jag ur mig det :)

  SvaraRadera