onsdag 27 juli 2011

Aspö

Måste ju göra lite reklam för min sommarparadisö. Man börjar med att ta färjan ut till ön. När jag var liten gick det vanlig turistbåt, på den tiden fanns det bara en enda bil och några mopeder på ön (om det inte var militärövning då fanns det många bilar under någon vecka, men sen var det tomt igen), det var cykel som gällde.

Här sitter vi i bilen på färjan men jag kan rekommendera att istället sitta i därför avsett utrymme eller stå ute - man ser så mycket mer då.



Det här trädet kallas flakeken eller flackeken i folkmun. Längst upp sitter det ett stort traktorflak som syns från sjön och det används därför som sjömärke


Här är Drottningskärs kastell. Det är en fästning som började byggas i slutet av 1600-talet. Man får gå in i fästningen och titta det fick man inte när jag var liten, där finns ett museum eller museum är väl att ta i - man får gå in och titta på en liten utställning om fästningens historia. 
Där finns en restaurang i källarvalvet och en liten  uteservering vid kommendanthuset som finns inne på gården. Bra att veta om man vill äta eller bara ta en öl.

Dessutom finns det riktiga toaletter. Som jag skrev i ett tidigare inlägg har vi utedass så detta är lyx kan jag meddela

 
 Här är några bilder inifrån fästningen


 Fönstersmygen




 

Tvärsöver ligger en annan ö som heter Tjurkö och där ligger Kungsholms fort. Mellan dessa två fort har man byggt en undervattensmur vilket gör att fartygen bara kan gå in i den öppning som finns  Lättförsvarat var tanken.

Det här är det gamla lotstornet som numera är vandrarhem. Jag kan rekommendera ett besök till denna underbara ö om ni har vägarna förbi

9 kommentarer:

  1. Jag har aldrig någonsin varit i Blekinge.

    SvaraRadera
  2. Fint. Nästa gång jag kommer åt det hållet ska jag besöka Aspö.

    SvaraRadera
  3. Visst är det mycket att se där!
    sv: det var många som du som inte såg vad det var! :)

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset. Jag samlar på dom i en lite bok. Vet aldrig vart man beger sig nästa gång det blir semester.

    SvaraRadera