söndag 7 juni 2015

Folkvett och allmänt hyfs


I fredags tog min dotter studenten. Vi stod tillsammans med andra förväntansfulla finklädda människor på skolgården och väntade på att ungdomarna skulle springa ut. De kommer ut på trappan jublar, hoppar och skriker för att sen springa ut till sina anhöriga.

Plötsligt regnar det Pommac.  Det är ett sällskap (familj) som anser att studenten firas genom att dränka sitt festföremål med saftkobbel och läskeblask. När vi protesterar mot detta får vi till svar att det är studenten, de tycker att vi är så tråkiga att vi borde låsa in oss i ett rum och slänga nyckeln för att inte förstöra studentfirandet med vår tråkighet.

Då sällskapet inte var villiga att ta diskussionen på plats utan troppade i väg med näsan i vädret och med åsikten att vi hade fel och att de minsann kan göra vad de vill. Vill jag här påtala och hoppas att de ser detta eller att det kommer upp till diskussion inför kommande studentfiranden.

Det har inte ett dugg att göra med om jag är tråkig eller inte. Det har att göra med att vi lever i ett fritt demokratiskt samhälle där var och en i princip har rätt att göra vad den vill så länge det inte inkräktar på en annan persons frihet. Men när det gör det så gör man fel.

Vilket jag tycker skedde i det här fallet.

Jag bryr mig inte ett dugg om de dränker varandra i läsk eller annan dryck, men se till att göra det någonstans där ingen annan drabbas för jag är inte intresserat av att få mina finkläder, min kamera, min packning eller mitt plakat förstörda av Pommac. Där och då har man överskridit gränsen. Ett väl fungerande samhälle bygger på att man tar hänsyn till varandra och inte bara till sitt eget höga nöje.

Det har inte ett dugg att göra med om jag är tråkig eller inte det har att göra med att jag också har rätt att fira min student på mitt sätt. Dvs utan att dränkas av läsk eftersom jag inte anser att det tillhör studentfirande i familjens krets.

Om man nu absolut måste duscha sin student i Pommac eller någon annan vätska kan man göra det på studentflaken eller på någon avskild plats där ingen annan drabbas eller får sina tillhörigheter förstörda.

14 kommentarer:

 1. Ja, jag håller med dig även här! Takt och tanklöst!

  SvaraRadera
 2. Håller helt med dig!!! Så otroligt dåligt gjort. Så där gör man bara inte.
  Skulle vilja att du hade en delningsfunktion under inlägget, så att det gick att dela på Facebook.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Agneta jag har det på FB så du kan dela därifrån

   Radera
  2. Vi är inte vänner där …?! :)

   Radera
 3. Meh, vilka bönder!! Då kan jag ju spruta tändvätska över ett helt sällskap och sedan påstå att det är helt okej eftersom det är studenter från cirkusskolan.

  SvaraRadera
 4. Min första tanke är att ert firande blev förstört av att dom bestämt att deras skulle vara på ett sätt som passade dom. Oavsett vad andra tycker!
  Det var ju en lika viktig dag för er.
  Tråkigt!
  Hoppas ni kom över händelsen och hade ett trevligt firande ändå sedan.
  Ha en jätte fin start på veckan.
  Susanne

  SvaraRadera
 5. Vilka puckon!!! INTE OK!!!

  SvaraRadera
 6. Och jag är helt på din sida. Skulle bli galen om jag fick äcklig, kletig läsk på mig. Och ledsen.

  SvaraRadera
 7. Tillvaron är full av idioter! Men de där var verkligen sådana med ett jubel framför. Hur kan man bara med?

  SvaraRadera
 8. Håller helt med du. Men tyvärr har detta beteende blivit alltmer vanligt. Ska själv på studentfirande nu på onsdag och hag säger bara - gud nåde den som sprutar ner mig eller kameran min.

  SvaraRadera
 9. Mycket underliga människor, tycker som du.
  ha de Fia

  SvaraRadera
 10. Japp! Precis samma sak hände oss på bägge söndernas student. Å då var det inte pommac, utan en väldigt söt champagne som klistrade fast sej överallt. Så otroligt nonchalant!

  SvaraRadera